‘Eerlijke kledingindustrie in Europa hard nodig’
Circularity Works
Met een MIT Zuid-subsidie werkte Circularity Works aan de ontwikkeling van een robot die maandelijks een half miljoen T-shirts kan stikken. “Zo’n automatische stiktafel maakt de textielindustrie in Europa mogelijk”, zegt Han Hamers, directeur van Circularity Works. “In Europa kun je erop toezien dat een product eerlijk wordt gemaakt van eerlijke materialen. Alleen dan kun je een 100% circulair T-shirt maken.”
“Veel mensen die hun gebruikte kleding in een container gooien, denken dat deze goed terecht komt. Helaas is de werkelijkheid anders: 6 procent krijgt een nieuw leven in Nederland en de rest wordt naar landen zoals Ghana of Chili verscheept. Daar wordt 20 procent op de markt verkocht en de rest wordt verbrand of gedumpt in de natuur. Vanaf satellieten zijn bergen textiel te zien in Chili. In Ghana wordt maar liefst 10 miljoen kilo per week op de stranden verbrand. Een ramp voor de natuur en het klimaat. We vinden dat Europa moet stoppen met het exporteren van ellende”, zegt Han Hamers. Hij is dan ook blij met de UPV-wet die zegt dat textielproducenten ook verantwoordelijk zijn voor hun producten als ze niet meer gebruikt worden. Het betekent dat ze afvalbeheer moeten betalen en organiseren.
Toen Circularity works zover was dat het een circulair garen kon spinnen, was het toe aan de volgende stap: het ontwikkelen van een stiktafel.